29-01-07

Muisje "Snappi"

Naar aanleiding van het thema "Mag ik van jou een kusje?" hebben we een vriendje op bezoek in ons klasje...
Niemand minder dan een klein, wit muisje!

Muisje bekijken

De kleuters waren alvast reuze-enthousiast! Het muisje zal wel even moeten wennen aan al die drukte.
Ik heb geprobeerd om een foto te trekken van haar, maar het vinnige muisje maakte het me niet gemakkelijk.
Hopelijk volgt er nog een close-up van ons vriendje.

Het kleine beestje had nog geen naam. Maar geen nood, Willem had meteen een naam in gedachten. Hij fluisterde in mijn oor:

Quote: "Juf, we kunnen het muisje 'Snappi' noemen."

En bij deze... heet onze kleine, witte muis voortaan "Snappi" de muis.Maar Willem liet zijn fantasie meteen de vrije loop,
want hij had nog meer ideetjes in zijn hoofd. Even later kwam hij weer wat dichter bij me en zei:

Quote: "Juf, ik heb een idee. We kunnen het muisje om de week met een kindje mee naar huis laten gaan in het weekend.
Net als we met Lora doen."

Ik betwijfel of de mama's en papa's daar zo gelukkig mee zouden zijn... Misschien vergis ik me?!?

21:37 Gepost door Juf Marijke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Thema: "Mag ik van jou een kusje?"

Vandaag zijn we gestart met een nieuw thema. We werken deze week rond het verhaaltje
"Mag ik van jou een kusje" van Marianne Busser & Ron Schröder.

mag_ik_van_jou_een_kusje

Muis kan na het verkleedfeest niet in slaap komen.
Wie van de gemaskerde dieren was het nou die haar op het feest zo’n heerlijk kusje gaf?

Als egel de volgende dag komt vragen of muis zijn jasje wil repareren, heeft muis geen tijd. Ze wil namelijk bij alle dieren langsgaan om een kusje te vragen. Dan herkent ze de feestkus vast en zeker. Opgewekt gaat muis op pad. Maar het kusje van de pad is te koud, en dat van eekhoorn te nat… als muis honderd kusjes later teleurgesteld thuiskomt, wacht haar een grote verrassing!

Stagiaire Jessica, die een hele week in onze klas aanwezig is, vertelde vandaag het verhaaltje met voorstelling.
Aan de hand van knuffels bracht ze het mooie verhaaltje tot leven. De kleuters keken aandachtig toe en spraken achteraf over eigen ervaringen. Ze voerden een gesprekje over wie ze lief vinden en waarom. Ook kwam aan bod hoe je laat zien dat je iemand lief vindt. Bijvoorbeeld een kusje geven, net als egel deed. Maar durf je het wel te tonen?

Al geruime tijd hoor ik de kleuters vertellen over hun verliefde gevoelens. Bij sommigen veranderd het dagelijks, bij anderen is het al iets serieuzer. Aan de hand van het verhaaltje kunnen de kleuters bepaalde gevoelens herkennen en zich identificeren met de personages.

Meer info: Kleuterverliefdheid

In de loop van de week wordt het verhaaltje op verschillende manieren verteld. Zo kunnen de kleuters de tekst memoriseren,
want op het einde van de week gaan we dramatiseren! De kleuters gaan het verhaal aan de hand van een toneeltje naar voren brengen.

Ik ben alvast nieuwsgierig naar het resultaat!!!

21:07 Gepost door Juf Marijke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-07

Ridders en Jonkvrouwen

Op vrijdag 28 januari 2007 sloten we het thema "Ridders & Kastelen" af. Voorzien van paard en wapenschild, galoppeerden de kleuters naar mama en papa toe. Eerder die dag gingen we naar de theatervoorstelling: "De ridder die bang was in het donker". Het was een prachtig poppenspel, dat volledig aansloot bij ons thema.

Ridder08e

Korte inhoud:

Iedere morgen na het ontbijt gaat de kleine ridder William naar de ridderschool. Hoewel hij veel liever helemaal boven in zijn boom zit. Van daaruit kan hij alles goed zien. Ook het mooie kasteel daarboven op de berg, waar prinses Silvia woont. Met haar zou hij graag willen spelen maar dat mag niet. Daarom zien ze elkaar enkel 's nachts. Alleen is William bang in het donker.

In deze solovoorstelling wordt er met tafelpoppen, handpoppen en objecten gespeeld. Met het openen van enkele conservenblikken ontstaat het decor en het verhaal. Een verhaal over angst, over grote en kleine geheimen en over echte vriendschap. Theater Wortel brengt hiermee een vrolijke, gevoelige maar vooral een sterk visuele voorstelling voor ridders en prinsessen van 3 tot 10 jaar.


Jonkvrouw Jasmine

Twee weken lang genoten de kleuters ervan om kastelen te bouwen en zich in te leven in ridders en jonkvrouwen. Tijdens de tweede week gingen we op zoek naar een schat! Aan de hand van allerlei opdrachten, die we kregen van ridder Rikki, verzamelden we de 4 delen van de schatkaart. We speelden allerlei taalspelletjes en voerden alle opdrachten correct uit. Vrijdagnamiddag gingen we samen op zoek naar de kikkerprins. Want die verborg de schat! Syriane vond de schat als eerste! Een blauw schatkistje gevuld met snoepjes en medailles van Ridder Rikki. Een mooie afsluiter... Nu is het weer tijd voor iets nieuws!

kikkerprinsje

20:55 Gepost door Juf Marijke | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

17-01-07

Kastelen bouwen

Momenteel werken we in de klas rond het thema: "Ridders & Kastelen". Een thema dat erg inspeeld op de interesse van de kleuters.
De papa van Chloë bezorgde ons een heleboel dozen. Tijdens de waarneming bekeken we hoe groot de dozen wel zijn.
En ja hoor...in deze grote, maar smalle doos, past een kleuter in! Hier zie je dappere jonkvrouw Chloë die zich in de doos waagt:

Chloë in de doos
De kleuters gaan met de dozen aan de slag om een groot kasteel, met gevangenis,
en alles erop en eraan te bouwen.
Ze laten hun fantasie de vrije loop!

kastelen bouwen met dozen

22:03 Gepost door Juf Marijke | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

De zoektocht naar Lora's jasje...

Lora&Beau


Vorige vrijdag mocht Lora met Barbara mee op logeerweekend. Vlak voor hun vertrek kwamen we tot de vaststelling dat Lora's mooie rode jasje zoek was! Met z'n allen zochten we in de klas, maar het jasje was spoorloos. Lora ging dus - zonder jasje - mee met Barbara. Samen beleefden ze een heel gezellig weekend. Toen ze samen gingen fietsen, kreeg Lora een gebreide paarse sjaal!!! Gemaakt door de mama van Barbara! Wat lief, zo kon Lora toch mee naar buiten om de koude te trotseren...

Bovendien leerde Lora een nieuw vriendje kennen! Een dinosaurus genaamd Beau. Dat vond Lora reuze-leuk. Beau kwam zelfs mee met haar naar de klas.
Zijn ze niet schattig samen?!?
Ondertussen is het rode jasje terecht. Het lag ergens in een vergeten hoekje bij Willem. Lora vergat het toen ze bij hem ging logeren. Vergeetkopje toch...

20:30 Gepost door Juf Marijke | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

03-01-07

Nieuwjaarswensen...

Lora en ik zijn net terug van de zee... Bij deze willen we jullie allen een gelukkig 2007 toewensen...

Nieuwjaarswens
dikke feestbezekes
~ Juf Marijke & Lora ~

23:23 Gepost door Juf Marijke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |